Staffanstorp dna-märker värdeföremål

SVT Nyheter Skåne

Projektet har gått över förväntan och efter de första informationsträffarna.  Kaisa Larsson visar oss runt och demonstrerar hur det går till när man märker. Tuben är stor som ett läppstift och i den finns den osynliga DNA-vätskan. I tuben finns även en liten pensel som man använder för att göra markeringarna.

SVT.se – Staffanstorp DNA-märker värdeföremål

Video – textformat

– Nu har jag ju larm som jag har direktkopplat, jag har listor till försäkringsbolagen och nu har jag dna-märkt. Det är det sista jag kan göra. Nästa steg får ju bli taggtråd runt husen.

Dna-märkningsprojektet i Staffanstorpstorps kommun är först ut i större skala i Sverige och det har gått över förväntan. För några hundralappar kan man köpa märkutrustning. Hittills har nästan 500 Staffanstorpsbor bestämt sig för att märka sina saker.

– Så gör vi bara precis så här. En dutt så sitter det där.

– Eftersom vi har haft och hade en period ifjol då vi hade väldigt mycket inbrott här så var ju efterfrågan på att vi var tvugna att göra någonting för att det inte skulle fortsätta så.

– Då har vi den här lilla UV-lampan som alla polisbilar i södra Sverige har utrustats med och vare sig det är i hemmet eller om det är ute på en fordonskontroll så kan man alltså identifiera stöldgodset genom att man ser den här flourescerande färgen.
MärkDNA har funnits i några år. Främst har det varit kopparkablar längs banvallar och koppartak på kyrkor som märkts och polisen har ofta saknat utrustning för att läsa koderna.

– Det nya är ju att vi faktiskt kan säga att det finns en trovärdighet i det vi gör. Nu kan vi ju faktiskt spåra eftersom polismyndigheten har köpt in ultravioletta lampor och utrustat sina fordon med det. Så nu är det ju spårbart. Det har ju funnits märkningsutrustning tidigare men man har ju inte kunnat spåra godset.

När säkerheten trappas upp riskerar problemen med inbrott och skadegörelse att flytta till nya områden. Det är inte att man flyttar problemet?

– Nej, det visade sig i England efter 15 års erfarenhet där man haft MärkDNA-projekt av det här slaget att man flyttar inte problemet. Det finns ingenting som indikerar att man flyttar problemet. Det gäller även annan vardagsbrottslighet så det är inte bara inbrotten i bostäder.