Postnord installerar spray med MärkDNA

Kan spåra och avslöja gärningsman

Sprayen utlöses vid inbrott i fordonet och gärningsmannen blir duschad i spårbar MärkDNA. Sprayen kan spåras av hundar och blir synbar i UV-ljus. Sprayen träffar även godset.

Innehåll i video – textformat

Har man gjort ett sådant här brott så får man nog hålla sig undan en stund. Det här sätter sig ju i alla små skavanker och överallt så det är ju väldigt svårt att bli av med.
– Sprayen som sitter i bilarna, den träffar både gods och gärningsman och det som träffar gärningsmannen sitter ju kvar. Man kan säga att när den här sprayen sitter på en gärningsman, då skulle jag se det som nästan omöjligt att förklara bort. Då har man ju varit på den platsen vid det tillfället när sprayen sprutas ut.
– Vi kommer att installera en dna-spray i våra distributionsfordon som utlöses när man gör ett inbrott och då kommer gärningsmannen att sprayas med en dna som man sedan kan koppla gärningsmannen till brottsplatsen och därmed har polisen mycket bättre förutsättningar att kunna lagföra personen.
– Vid ett överfall utav en postbil till exempel så försöker vi ju få en position där gärningsmannen har varit och därifrån söker vi spår. Det kan även vara utrustning som gärningsmannen har haft, rånarluva, handskar eller något och där vi vi även hitta mänskligt DNA, vilket kan härleda till vem gärningsmannen är helt enkelt. Förhoppningsvis hittar vi en plats dit rånaren har gömt sig och gör vi inte det så kanske vi åtminsone hittar något annat, om han tagit sig in i en bil eller en port eller vad som helst.
– Gods ska levereras i rätt tid, till rätt plats, tryggt och säkert. Då handlar det för oss om att ha rätt säkerhet i hela vår produktionskedja och distributionsfordonen och dess säkerhet är en del utav den.

Artiklar

Skydd & Säkerhet – Postnord satsar på märk-DNA
Postnord – Här sprayas han med MärkDNA

Att en tjuv märks med ett för fordonet unikt DNA ger polisen stora utredningstekniska fördelar. Plötsligt kan man knyta en tjuv till ett inbrott som skett en vecka tidigare utan att tidigare ha sett någon koppling mellan tjuv och brottsplats