Polisens satsning på MärkDNA i södra Sverige

TV4-nyheterna – UV ska lysa upp mörk statistik

UV-lampor, som kan spåra dna-märkt stöldgods, är polisens nya vapen för att få ner antalet bostadsinbrott – inbrott som fortsätter att öka. Därför har nu hundratals polisbilar specialutrustats.

TV4 Play – UV-lampor ska lysa upp mört statistik

Video i textformat:
Tekniken med MärkDNA har funnits ett tag men polisen har haft svårt att spåra stöldgodset. Men nu installeras spårutrustning i 500 polisbilar i södra sverige. Genom att lysa på märkta föremål med en UV-lampa kan polisen genast se om det är stulet och dessutom spåra ägaren.

– Det är ju många saker man fått av nära och kära som man vill behålla. Det är en sak om man har inbrott och det försvinner, men nu finns ju möjligheten att man får tillbaka de här sakerna.

Under förra året ökade bostadsinbrotten i Sverige med 6 procent jämfört med föregående år. Men allt färre klaras upp av Polisen.

– Det blir besvärligare för tjuvar. Så det kommer att förebygga och då blir det mindre antal bostadsinbrott, det är vad vi förväntar oss. Ambitionen är även att vi ska kunna få en bättre uppklaringsprocent inom Polisen.