P4 Malmöhus: Tjuvarna skräms

Radioinslag om samverkansprojektet i Staffanstorps kommun.

Projektet innebar en möjlighet att arbeta brottsförebyggande med kommuninvånarna tillsammans och inslaget ger svar på varför just Staffanstorp valdes ut som den första kommunen i Sverige.

Sverigesradio.se – Tjuvarna skräms av DNA-märkning

Textformat:
Nu är vi inomhus, i vardagsrummet. Du håller i en flaska med dna-vätska helt enkelt. Den är lite ”mjölkvit” och den är bara din den vätskan, den har ett nummer som endast tillhör denna behållaren?
– Ja, just denna dna finns bara i denna flaskan.
Kan vi märka någonting här eller har du märkt allting kanske?
– Jag har märkt rätt mycket här redan.
Min telefon ska vi inte märka. Ta någonting här, en fjärrkontroll kanske du kan ta?
– Vi kan märka den här bärbara telefonen. Nu har den fått sitt dna.
Torkar det sedan? Nu är det funktigt på denna.
– Det är som en lack. Sedan så torkar det. Sedan sitter det där.
Tanken är då att man ska kunna lysa på detta sedan. Du kan visa mig – till det här ”kittet” så har du en laserlampa kallar man det för?
– Nej det är en ficklampa med en speciell våglängd på ljuset som gör att den här vätskan flouriscerar tillbaka en ljusgrön gul färg. I den så finns dna:t. Det är ingen laser utan det är LED-lampor med en speciell våglängd på ljuset som gör att man ser det.
Christer Stålhandske – du är kommunpolis här i Staffanstorp. Det här är ett växt-dna som jag förstått. Räcker det inte med att Mats går och spottar på sina grejer så har man hans dna?
– Det är ett syntetiskt dna han penslar på här och det sitter fast. Det går inte att plocka bort utan att skada det man har märkt väldigt hårt. Man kan ju försöka skrapa bort det men det går inte. Det räcker med en väldigt liten punkt för att vi ska kunna ta fram den här unika koden som Mats pratar om här.

Det här projektet som ni blev första kommunen i Sverige med att göra att man uppmuntrade kommuninvånarna – man uppmuntrade helt enkelt invånarna att börja märka och skaffa de här vätskorna och lamporna och märka sina prylar – varför just Staffanstorp?
– Vi såg en ökning av bostadsinbrotten 2013-2014. I samband med det så jobbade vi med den modell som kallas Kävlingemodellen där poliserna ute jobbar mot bostadsinbrotten. Men samtidigt ville vi tillsammans med Staffanstorp kommun och kommuninvånarna vara mer brottsförebyggande tillsammans. Vi löser inte bostadsinbrotten själv utan en stor del behöver vi hjälp av medborgarna själva att vara brottsförebyggande. MärkDNA är ju en bra del i det här arbetet tillsammans med grannsamverkan, larm och att man ser om varandras hur där man bor.