Länsförsäkringar och Mercedes i samarbete

Länsförsäkringar i Skåne och Mercedes i Malmö satsar på MärkDNA

Sydsvenskan förklarar att kunder som kommer in med stöldskadade bilar erbjuds kostnadsfri stöldskyddsmärkning med MärkDNA. Sedan årsskiftet har bildelsstölderna ökat och framförallt rattar och utrustning från exklusiva bilmodeller har stulits.

– Om vi i Sverige är duktiga på det här och får ut så många märkningar som möjligt så kanske vi kan se betydligt färre bilinbrott i framtiden. Det handlar om att se det långsiktigt

Sydsvenskan.se – DNA-märkning ska stoppa stöldvåg i bilar

Så försvårar du för båttjuven

SSF Stöldskyddsföreningen skriver i ett pressmeddelande om hjälpsamma knep till att se över stöldskyddet inför båtsäsongen.

Möjligheter till förbättrat stöldskydd

 • Töm båten på värdesaker innan du lämnar den.
 • Lås fast båten med certifierat hänglås och kätting i klass 3. Stävöglan ska ha samma klass.
 • Lås utombordsmotorn med certifierat båtmotorlås alternativt hänglås och kätting i klass 3.
 • Lås trailer med certifierat/godkänt kulhandskelås eller hänglås och kätting i klass 3.
 • Stöldskyddsmärk drev, växelhus, trailer och elektronisk utrustning med DNA-märkning.
 • Starta båtsamverkan.

– Det finns en hel del man som båtägare kan göra för att försvåra för tjuven men många gånger hoppar man över de enklaste saker, som att t ex sätta ett kulhandskelås på släpkärran när man ställer upp båten eller att man använder för dåliga lås när man låser fast den vid bryggan, menar Pia Lindström, på SSF Stöldskyddsföreningen.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen
Båtsäsongen snart här – så stoppar du tjuven

”Rekordmånga inbrott i vinter” – Upplands Väsby

Ökning under vintermånaderna

Mitti.se intervjuar polis har uppmärksammat en ökning av inbrott i och med att det hinner bli mörkt utomhus innan de boende kommer hem från jobbet. Att inbrottstjuvarna är mer aktiva under de mörka vintermånaderna är känt sedan tidigare.

Möjligheter att hålla inbrottstjuven på avstånd

Att samverka med grannar, vara vaksam över vad som pågår i området och att se om säkerheten i sin bostad nämns som möjligheter att öka sitt skydd mot oinbjudna gäster.

Så kallad dna-märkning förenklar identifiering av misstänkt stöldgods:

– Vi har köpt in uv-lampor som finns i bilarna. Många gånger stoppar vi en bil där det finns misstänkt stulet gods, men som inte är anmält till polisen. Med DNA-märkning kan vi snabbt koppla ihop det med ett inbrott, säger Emil Andersson.

Föremålsmärkning och dekaler är förstås en av många möjligheter till att se över inbrottsskyddet i sin bostad. Att ta hjälp av grannen för att bostaden ska se upptagen ut är förstås en välkänd metod – vi arbetar nu med en guide till samtliga möjligheter att stärka sitt inbrottsskydd.

Mitti.se- Rekordmånga inbrott i vinter

”Bovarnas nya hatobjekt”

Dna-märkning till Åmål och Bengtsfors

Provinstidningen skriver att Dalslandspolisen utrustar alla bilburna patruller till att spåra så kallad dna-märkning på misstänkt stöldgods. Bland annat går förstås smycken att stöldskyddsmärka numer på grund av spårbar vätska med unikt ID-nummer – så kallat märk-dna.

Inspiration från Staffanstorp

Förhoppningen som Peter Torstensson och hans kollegor knyter till DNA-vätskan bygger delvis på konkreta resultat från Staffanstorp. Där har antalet inbrott minskat med hela 70 procent sedan den nya typen av märkning introducerats härom året, trots att bara tre av tio hushåll deltar aktivt.

Nwt.se – Bovarnas nya hatobjekt

Så skyddar du skidutrustning och snowboard

Försäkringbolaget If släpper ett pressmeddelande om möjligheter att minska risken att bli av med skidutrustningen under sportlovet. Så kan du minska risken:

 • Skidlås, exv vajer
 • Ta in dem till boendet under kvällen
 • Ställ höger- och vänsterskida på olika platser
 • Para ihop med en väns skidor
 • MärkDNA och dekal

Ställ höger- och vänsterskida på olika platser?

Om man står framför skidstället och inte har något lås finns det mer oortodoxa lösningar. Genom att ställa vänster- och högerskidan på helt olika platser eller para ihop dem med en väns gör du i alla fall en spontan stöld svårare.

MyNewsDesk- Skidor för miljoner stjäls när vi slarvar på sportlovet

Bilinbrott mot hantverkare

Hantverkarbilar särskilt utsatta

Mitti.se förklarar att nära 55% av bilinbrotten i Haninge utförts mot hantverkarbilar och att grannkommunen Nynäshamn haft en ännu högre andel utsatta hantverkare med 10 av 14 bilinbrott.

– Det är bra att både rista in firmanamnet eller initialerna, samt använda DNA-märkning, som är mycket svårt att ta bort och som bara kostar några hundralappar. Att även visa DNA-märkning med dekaler kan hindra tjuven från att ens försöka bryta sig in i bilen

Föremålsmärkta verktyg behöver alltså inte återlämnas till buset om de anträffas vid exempelvis fordonskontroll – föremålen kan i så fall återlämnas till hantverkaren och den ansvarige kopplas till brottet.

Mitti.se- Polisen: Stöldvåg mot hantverkare i Haninge

Dna-teknik duschar gärningsmannen

Dna-duschar i fönster och dörröppningar

Kristianstadsbladet förklarar att flera butikskedjor i Blekinge börjat att installera dna-duschar i kampen mot stöldbrott.

Om du är i butiken och en rånare kommer in aktiveras dna-duschen när du trycker på den dolda larmknappen. Är det ett inbrott efter stängningstid kopplas duschen till larmet. Och så fort tjuven går ut genom dörren eller ett fönster får han eller hon en dna-dusch över sig.

Vi inriktar oss för närvarande endast till föremålsmärkning mot stöldbrott men ser över möjligheter till att erbjuda sprinklersystem framöver. Vi tycker att tekniken är intressant och den används idag av bland annat Postnord och vid värdetransporter.

Denna video visar i övrigt dna-teknik med sprinklersystem från SmartWater:

Kristianstadsbladet – Handlarna i Sölvesborg är redo för dna-tekniken

Inbrotten minskar i Kävlinge

Polisnärvaro, grannsamverkan och dna-märkning

Sydsvenskan rapporterar att det totala antalet brott minskat i Kävlinge. Bostadsinbrotten har reducerats i och med den så kallade ”Kävlingemodellen”.

– Men det viktigaste är nog att vi kommit igång ordentligt med grannsamverkan och dna-märkning

Kävlingemodellen verkar lite förenklat utgå från att punktmarkera strategiska platser med polisnärvaro och kontroll av vilka personer och bilar som rör sig inom området. Vi glädjer oss naturligtvis över att denna kombination av åtgärder visar resultat i statistiken.

Sydsvenskan.se – Brotten minskar i Kävlinge

Ökning av bildelsstölder

BMW-ägare mest utsatta

Expressen förklarar att navigationssystem, krockkuddar och strålkastare är de mest eftertraktade bildelarna och att skadekostnaden för försäkringsbolagen fördubblats på ett år. Larmtjänst tipsar om dessa åtgärder till bilägare:

 • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
 • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
 • Använd larmsystem.
 • Laminerade rutor gör det svårare att ta sig in i bilen.

Ett sätt att skydda sin bil är alltså att dna-märka de mest eftertraktade delarna och fästa dekaler för att avskräcka tjuven. Detta hjälper även för att härleda stöldgods som påträffats vid exempelvis fordonskontroll – och de beslagtagna bildelarna kan på så vis återlämnas till sin ägare. När nya bildelar monteras in dna-märks de rutinmässigt av en rad bilverkstäder.

Expressen Motor – Lavinartad ökning av bildelsstölder

Inbrottsvåg i Åmålsområdet

Utländska ligor bosätter sig

NWT skriver om ligor som bosätter sig i Dalsland och till synes försörjer sig på kriminalitet. Polisen önskar hjälp från allmänheten att spåra ägare till misstänkt stöldgods och binda misstänka personer till detsamma.

– Vi har sett en ökad medvetenhet om detta bara under de senaste dagarna, säger Peter Torstensson, som även uppmanar folk att börja märka stöldbegärliga saker med märk-DNA.

Polisen.se förklarar här att många inbrott fortfarande sker för att finansiera missbruk men att det på senare tid varit en trend mot att det allt oftare utförs av organiserade ligor. Vi antar att yrkeskriminella inte vill äventyra sin verksamhet med spårbart stöldgods och att detta bidragit till den avskräckande effekt som visat sig inom testområden med så kallad dna-märkning. I övrigt uppmärksammar SVT inbrottsligor här och förklarar bland annat att trafikpolisen gripit många med stöldgods i bilen vid andra insatser som till exempel nykterhetskontroller.

NWT.se – Svårhejdad inbrottsvåg i Åmålsområdet

DNA-butiken nyhetsbrev

Fri frakt-kod i ditt välkomstmeddelande.