MärkDNA / Inbrottsskydd

Följ med RSS

Nyhetsartiklar om möjligheten att stärka sitt skydd mot oinbjudna gäster. Så håller du tjuven på avstånd!

Länsförsäkringar och Mercedes i samarbete

Länsförsäkringar i Skåne och Mercedes i Malmö satsar på MärkDNA

Sydsvenskan förklarar att kunder som kommer in med stöldskadade bilar erbjuds kostnadsfri stöldskyddsmärkning med MärkDNA. Sedan årsskiftet har bildelsstölderna ökat och framförallt rattar och utrustning från exklusiva bilmodeller har stulits.

– Om vi i Sverige är duktiga på det här och får ut så många märkningar som möjligt så kanske vi kan se betydligt färre bilinbrott i framtiden. Det handlar om att se det långsiktigt

Sydsvenskan.se – DNA-märkning ska stoppa stöldvåg i bilar

”Rekordmånga inbrott i vinter” – Upplands Väsby

Ökning under vintermånaderna

Mitti.se intervjuar polis har uppmärksammat en ökning av inbrott i och med att det hinner bli mörkt utomhus innan de boende kommer hem från jobbet. Att inbrottstjuvarna är mer aktiva under de mörka vintermånaderna är känt sedan tidigare.

Möjligheter att hålla inbrottstjuven på avstånd

Att samverka med grannar, vara vaksam över vad som pågår i området och att se om säkerheten i sin bostad nämns som möjligheter att öka sitt skydd mot oinbjudna gäster.

Så kallad dna-märkning förenklar identifiering av misstänkt stöldgods:

– Vi har köpt in uv-lampor som finns i bilarna. Många gånger stoppar vi en bil där det finns misstänkt stulet gods, men som inte är anmält till polisen. Med DNA-märkning kan vi snabbt koppla ihop det med ett inbrott, säger Emil Andersson.

Föremålsmärkning och dekaler är förstås en av många möjligheter till att se över inbrottsskyddet i sin bostad. Att ta hjälp av grannen för att bostaden ska se upptagen ut är förstås en välkänd metod – vi arbetar nu med en guide till samtliga möjligheter att stärka sitt inbrottsskydd.

Mitti.se- Rekordmånga inbrott i vinter

Inbrottsvåg i Åmålsområdet

Utländska ligor bosätter sig

NWT skriver om ligor som bosätter sig i Dalsland och till synes försörjer sig på kriminalitet. Polisen önskar hjälp från allmänheten att spåra ägare till misstänkt stöldgods och binda misstänka personer till detsamma.

– Vi har sett en ökad medvetenhet om detta bara under de senaste dagarna, säger Peter Torstensson, som även uppmanar folk att börja märka stöldbegärliga saker med märk-DNA.

Polisen.se förklarar här att många inbrott fortfarande sker för att finansiera missbruk men att det på senare tid varit en trend mot att det allt oftare utförs av organiserade ligor. Vi antar att yrkeskriminella inte vill äventyra sin verksamhet med spårbart stöldgods och att detta bidragit till den avskräckande effekt som visat sig inom testområden med så kallad dna-märkning. I övrigt uppmärksammar SVT inbrottsligor här och förklarar bland annat att trafikpolisen gripit många med stöldgods i bilen vid andra insatser som till exempel nykterhetskontroller.

NWT.se – Svårhejdad inbrottsvåg i Åmålsområdet

Mest inbrottsdrabbade kommuner i Sverige?

Danderyd mest utsatt och Skånska kommuner bland de mest inbrottsdrabbade

Försäkringsbolaget If har gått ut med en sammanställning av antal inbrott utförda i jämförelse med antal bostäder. Flest inbrott per hushåll har under några år utförts i Danderyd – i övrigt är flera skånska kommuner oproportionerligt hårt utsatta.

If tipsar om att minska risken för inbrott på följande sätt:

 • Ha godkända lås på ytterdörrarna och lås fönster, balkong- och altandörrar om du bor i hus eller på markplan.
 • Märk dina värdesaker med MärkDNA och sätt upp de medföljande dekalerna på utsidan av bostaden, de har en avskräckande effekt.
 • Fotografera dina värdesaker med mobilen och skriv upp dem på en inventarielista.
 • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
 • Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning och be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, lägga sina sopor i din soptunna etc.
 • Starta grannsamverkan i ditt område.

Sammanställningen visar alltså antalet bostadsinbrott i jämförelse med antal hushåll, något som ger en annan bild av utsattheten än vid uteslutande utförda bostadsinbrott där storstäderna ligger i topp. Skillnaden mellan kommuner blir anmärkningsvärd – de tio mest utsatta kommunerna i listan drabbas i det närmaste mer än dubbelt så ofta av bostadsinbrott än genomsnittskommunen. Tyvärr saknas information om Sveriges minst inbrottsdrabbade kommun till bättre grund för analys – vi hoppas kunna återkomma om detta.

MyNewsDesk – Skånska kommuner bland de värst inbrottsdrabbade

Ny mobilapp för grannsamverkan mot bostadsinbrott

Bostadsinbrotten nästan halverade i Kalmar 2016. Nya satsningar – bl.a. mobilapp för grannsamverkan

24 Kalmar meddlar att Kalmar kommun, Polisen och Länsförsäkringar kommer träffas för att prata om grannsamverkan. Det som verkar vara ett nytt inslag i kampen mot tillgreppsbrott är en svensktillverkad mobilapp för grannsamverkan och att underlätta kommunikation.

– Vi har en nystart där vi bland annat kommer att slå ett slag för kommunikationsplattformen Coyards som underlättar i kommunikationen mellan alla inblandade parter. Vi kommer även att prata om DNA-märkning och fördelarna med att märka sina föremål, säger Lotta Petersson, kommunpolis i Kalmar.

Vi har tidigare skrivit om en nyhet där en grannsamverkansgrupp använde den mer konventionella mobilappen ”WhattsApp” för kommunikation om oroligheter inom bostadsområdet. Nu har det alltså lanserats en svensktillverkad mobilapplikation i samråd med polis, grannsamverkare, försäkringsbolag och kommuner för just detta ändamål. Vi kanske behöver tillägga att detta inte är produktplacering eller samarbete – vi skriver gärna om när en del av näringslivet gör framsteg i kampen mot bostadsinbrott med ny teknik. Mer information om denna mobilapp finns på Coyards.se. Vi inväntar nu fler nyheter om denna metod för kommunikation inom grannsamverkansgrupper.

24 Kalmar – Så ska grannarna kunna stoppa tjuvarna

Så skyddar du hemmet under julen

If pressmeddelande

Försäkringsbolaget If lämnar tips för att skydda hemmet under juldagarna i ett nytt pressmeddelande.

Enkla knep som att be en granne som kommer att vara hemma i juldagarna ta in posten eller lägga sopor i soptunnan räcker långt. Bor man i hus kan man be grannen skotta utanför eller bara göra spår på uppfarten så att huset ser mer bebott ut.

De lämnar även generella tips för att hålla inbrottstjuven på avstånd:

 • Ha godkända lås på ytterdörrarna och lås fönster, balkong- och altandörrar om du bor i hus eller på markplan.
 • Lås dörren även när du är hemma.
 • Sätt belysning på timer. Kontrollerar du lamporna med en app? Tänd och släck då vid olika tider för att få bostaden att se mer bebodd ut.
 • Pensla märk-DNA på dina värdesaker och sätt upp de medföljande dekalerna där de syns väl.
  Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster, men lägg gärna fram kläder, böcker och tidningar så att det ser ut som att du är hemma.

Vi arbetar för tillfället med att sammanställa en guide för alla möjligheter att förstärka sitt inbrottskydd och hålla tjuven på avstånd. If nämner alltså möjligheten att styra belysning från mobiltelefonen och det framstår tveklöst som ett kostnadseffektivt sätt att vilseleda tjuven med ny teknik. Att använda mobilen i kampen mot inbrottstjuvar är sannolikt något som även innehåller potential utöver det som finns på marknaden idag med kameraövervakning och att styra belysning. Vi uppskattar detta tips som vi inte sett nämnas tidigare.

MyNewsDesk.com – Vartannat hem står tomt på julafton

Så stoppar du tjuven under julen!

Metro delar med sig av 5 enkla knep

Tidningen Metro har pratat med Stockholmspolisens informatör Towe Hägg som förklarar att det handlar om att uppmärksamma grannar och be om hjälp under julresan ifall du åker iväg.

 • Lås dörrar och fönster. Är du bortrest så meddela dina grannar och be dem hålla ett extra öga öppet.
 • Ha utebelysning som tänds automatiskt och timer på lampor, radio och tv så att det ser ut och verkar som att huset är bebott.
 • Skyddar dig inte mot inbrott, men kan vara till hjälp om det trots allt skulle ske: fotografera värdesaker och spara kvitton – det underlättar kontakten med ditt försäkringsbolag.
 • Dna-märk värdeföremål, vilket görs med UV-ljus som inte går att se med blotta ögat. Du kan läsa mer om dna-märkning här.
 • Försöka att undvika att skriva på sociala medier eller på din blogg att du är bortrest och tala inte in det på telefonsvararen.

Vi tackar Metro och Polisen.se för tips inom inbrottsskyddande åtgärder och önskar en rejält god jul!

Metro.se – Så stoppar du tjuven i jul – fem enkla knep

24 Blekinge om hur du skyddar mot tillgreppsbrott

Polisen lämnar råd till kommuninvånarna

24 Blekinge förklarar att det sker en stor andel tillgreppsbrott inom Sölvesborg i jämförelse med kommunens storlek. Kommunen och polisen tecknade medborgarlöfte om samarbete inom bland annat grannsamverkan – två poliser var på plats och gav dessa råd för att skydda mot stölder och inbrott:

 • Du kan låsa din ytterdörr, både när du är hemma och när du lämnar ditt boende.
 • Tänd dina fönsterlampor och utomhusbelysning när det börjar skymma för att ge sken av att ditt hem är bevakat.
 • Håll reda på vilka som är dina grannar samt vilka det är som brukar cirkulera i ditt bostadsområde.
 • Meddela dina grannar om du åker iväg under en längre tid. Dina grannar kan då hjälpa till att hålla reda på ditt hem och tömma din brevlåda för att den ska signalerar att du är hemma.
 • DNA-märk dina värdesaker. DNA-märkning är ett syntetiskt lim som innehåller en DNA-kod. Limmet syns endbart i UV-belysning.

Vi vill även tillägga att fönsterlampor förstås kan kopplas till timer för att lysa under oregelbundna tider – och detsamma går förstås även att utföra med en radio som startar i köket. Intressanta tips i artikeln och glädjande med ett medborgarlöfte kring tillgreppsbrott i Sölvesborg!

24Blekinge.se – Polisen tipsar: Så skyddar du dig mot stöld och inbrott

”Sökes: kreativa förslag som avlastar polisen”

Krönika i Dagens Samhälle

Nuvarande polisstudent och före detta partisekreterare skriver en artikel om knepigheter med att styra prioriteringar inom Polisen. Politiska förslag om det som ska prioriteras inom polisen överskuggar det som ska prioriteras bort. Skribenten Wallner nämner områden som kan effektivisera Polisens arbete.

En krönika med riktigt tänkvärt innehåll från en skribent med erfarenhet inom politiken och samtidigt närmar sig arbete inom polisväsendet. En riktigt intressant artikel som naturligtvis även har relevans för bekämpning av stöld- och tillgreppsbrott. Så kallad dna-märkning nämns som en möjlighet för näringsliv att bistå med effektivisering av Polisens arbete. Dna-märkning underlättar som bekant arbetet med att härleda stöldgods och verkar samtidigt brottspreventivt enligt bl.a. samverkansprojekt som utförts. Vi glädjs av en insyn inom beslutsfattande och hur det påverkar prioriteringar inom Polisen – läsvärd krönika!

Dagenssamhälle.se – Sökes: kreativa förslag som avlastar polisen

Dna-skydd mot inbrott

Sydsvenskan om resultat av dna-skydd i Staffanstorp

Dna-skydd

Staffanstorpsprojektet inleddes nu för ett år sedan och Sydsvenskan rapporterar att inbrotten minskat med 37% i kommunen efter att en fjärdedel av invånarna omfamnat tekniken med så kallad dna-märkning.

De lämnar även siffor på resultat från hela landet:

Totalt har runt 50 000 hushåll i Sverige redan dna-märkt sina inventarier. Och statistiken talar sitt eget tydliga språk. Endast runt 10–20 av dessa hushåll har utsatts för inbrott. En försvinnande liten andel jämfört med landet i stort. Och polisen tror att användandet kommer att öka kraftigt redan under nästa år.

En snabb uträkning resulterar därför i att mellan 0,02% till 0,04% av bostäder med dna-märkta föremål drabbats av inbrott i landet. Det kan jämföras med att runt 1% av Sveriges hushåll årsvis rapporterar att de blir utsatta för inbrott (Brå). Som återförsäljare till så kallat dna-skydd är det naturligtvis resultat vi betraktar som mycket glädjande.

Sydsvenskan.se – Dna-skydd stoppar inbrotten

DNA-butiken nyhetsbrev

Fri frakt-kod i ditt välkomstmeddelande.