MärkDNA / Dna-skydd

Följ med RSS

Här sammanfattar vi nyhetsartiklar om hur du kan stöldskyddsmärka ägodelar med så kallat dna-skydd.

Länsförsäkringar och Mercedes i samarbete

Länsförsäkringar i Skåne och Mercedes i Malmö satsar på MärkDNA

Sydsvenskan förklarar att kunder som kommer in med stöldskadade bilar erbjuds kostnadsfri stöldskyddsmärkning med MärkDNA. Sedan årsskiftet har bildelsstölderna ökat och framförallt rattar och utrustning från exklusiva bilmodeller har stulits.

– Om vi i Sverige är duktiga på det här och får ut så många märkningar som möjligt så kanske vi kan se betydligt färre bilinbrott i framtiden. Det handlar om att se det långsiktigt

Sydsvenskan.se – DNA-märkning ska stoppa stöldvåg i bilar

Så försvårar du för båttjuven

SSF Stöldskyddsföreningen skriver i ett pressmeddelande om hjälpsamma knep till att se över stöldskyddet inför båtsäsongen.

Möjligheter till förbättrat stöldskydd

 • Töm båten på värdesaker innan du lämnar den.
 • Lås fast båten med certifierat hänglås och kätting i klass 3. Stävöglan ska ha samma klass.
 • Lås utombordsmotorn med certifierat båtmotorlås alternativt hänglås och kätting i klass 3.
 • Lås trailer med certifierat/godkänt kulhandskelås eller hänglås och kätting i klass 3.
 • Stöldskyddsmärk drev, växelhus, trailer och elektronisk utrustning med DNA-märkning.
 • Starta båtsamverkan.

– Det finns en hel del man som båtägare kan göra för att försvåra för tjuven men många gånger hoppar man över de enklaste saker, som att t ex sätta ett kulhandskelås på släpkärran när man ställer upp båten eller att man använder för dåliga lås när man låser fast den vid bryggan, menar Pia Lindström, på SSF Stöldskyddsföreningen.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen
Båtsäsongen snart här – så stoppar du tjuven

Så skyddar du skidutrustning och snowboard

Försäkringbolaget If släpper ett pressmeddelande om möjligheter att minska risken att bli av med skidutrustningen under sportlovet. Så kan du minska risken:

 • Skidlås, exv vajer
 • Ta in dem till boendet under kvällen
 • Ställ höger- och vänsterskida på olika platser
 • Para ihop med en väns skidor
 • MärkDNA och dekal

Ställ höger- och vänsterskida på olika platser?

Om man står framför skidstället och inte har något lås finns det mer oortodoxa lösningar. Genom att ställa vänster- och högerskidan på helt olika platser eller para ihop dem med en väns gör du i alla fall en spontan stöld svårare.

MyNewsDesk- Skidor för miljoner stjäls när vi slarvar på sportlovet

Bilinbrott mot hantverkare

Hantverkarbilar särskilt utsatta

Mitti.se förklarar att nära 55% av bilinbrotten i Haninge utförts mot hantverkarbilar och att grannkommunen Nynäshamn haft en ännu högre andel utsatta hantverkare med 10 av 14 bilinbrott.

– Det är bra att både rista in firmanamnet eller initialerna, samt använda DNA-märkning, som är mycket svårt att ta bort och som bara kostar några hundralappar. Att även visa DNA-märkning med dekaler kan hindra tjuven från att ens försöka bryta sig in i bilen

Föremålsmärkta verktyg behöver alltså inte återlämnas till buset om de anträffas vid exempelvis fordonskontroll – föremålen kan i så fall återlämnas till hantverkaren och den ansvarige kopplas till brottet.

Mitti.se- Polisen: Stöldvåg mot hantverkare i Haninge

Dna-teknik duschar gärningsmannen

Dna-duschar i fönster och dörröppningar

Kristianstadsbladet förklarar att flera butikskedjor i Blekinge börjat att installera dna-duschar i kampen mot stöldbrott.

Om du är i butiken och en rånare kommer in aktiveras dna-duschen när du trycker på den dolda larmknappen. Är det ett inbrott efter stängningstid kopplas duschen till larmet. Och så fort tjuven går ut genom dörren eller ett fönster får han eller hon en dna-dusch över sig.

Vi inriktar oss för närvarande endast till föremålsmärkning mot stöldbrott men ser över möjligheter till att erbjuda sprinklersystem framöver. Vi tycker att tekniken är intressant och den används idag av bland annat Postnord och vid värdetransporter.

Denna video visar i övrigt dna-teknik med sprinklersystem från SmartWater:

Kristianstadsbladet – Handlarna i Sölvesborg är redo för dna-tekniken

Ökning av bildelsstölder

BMW-ägare mest utsatta

Expressen förklarar att navigationssystem, krockkuddar och strålkastare är de mest eftertraktade bildelarna och att skadekostnaden för försäkringsbolagen fördubblats på ett år. Larmtjänst tipsar om dessa åtgärder till bilägare:

 • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
 • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
 • Använd larmsystem.
 • Laminerade rutor gör det svårare att ta sig in i bilen.

Ett sätt att skydda sin bil är alltså att dna-märka de mest eftertraktade delarna och fästa dekaler för att avskräcka tjuven. Detta hjälper även för att härleda stöldgods som påträffats vid exempelvis fordonskontroll – och de beslagtagna bildelarna kan på så vis återlämnas till sin ägare. När nya bildelar monteras in dna-märks de rutinmässigt av en rad bilverkstäder.

Expressen Motor – Lavinartad ökning av bildelsstölder

Dna-märkning mot skoterstöld

Snöskotrar monteras ned efter stöld – märk delarna!

Lantbrukets affärstidning ATL.se har pratat med polissamordnare i Region Nord som förklarar att de inte ser stulna skotrar till försäljning. Slutsatsen är därför att stulna skotrar monteras ned där motorer, drivmattor och övriga delar säljs vidare.

Polisen uppmanar ägarna att använda märk-DNA på olika ställen i skotrarna. Då är delarna enkla att identifiera även efter att skotern slaktats.

Ofta stjäls skotrar från en gårdsplan och när den väl lastats på ett flak går stöldgodset obemärkt förbi i trafiken. ATL avslutar med ett enkelt råd – lås in maskinerna ordentligt.

ATL bjuder på en intressant artikel för skoterintresserade och skriver om vad du som skoterägare kan utföra för att skydda dig mot stöld. Skoter är naturligtvis ytterligare en tillhörighet som lämpar sig för spårbar stöldskyddsmärkning. Efter att en skoter monterats ned finns dna-märkningen kvar. Delarna kan spåras till sin rättmätige ägare samtidigt som gärningsmannen kan kopplas till brottet när stöldgods anträffas. Vårt Privatpaket passar till skotermärkning.

ATL.nu – Här stjäls flest terrängfordon

”Sökes: kreativa förslag som avlastar polisen”

Krönika i Dagens Samhälle

Nuvarande polisstudent och före detta partisekreterare skriver en artikel om knepigheter med att styra prioriteringar inom Polisen. Politiska förslag om det som ska prioriteras inom polisen överskuggar det som ska prioriteras bort. Skribenten Wallner nämner områden som kan effektivisera Polisens arbete.

En krönika med riktigt tänkvärt innehåll från en skribent med erfarenhet inom politiken och samtidigt närmar sig arbete inom polisväsendet. En riktigt intressant artikel som naturligtvis även har relevans för bekämpning av stöld- och tillgreppsbrott. Så kallad dna-märkning nämns som en möjlighet för näringsliv att bistå med effektivisering av Polisens arbete. Dna-märkning underlättar som bekant arbetet med att härleda stöldgods och verkar samtidigt brottspreventivt enligt bl.a. samverkansprojekt som utförts. Vi glädjs av en insyn inom beslutsfattande och hur det påverkar prioriteringar inom Polisen – läsvärd krönika!

Dagenssamhälle.se – Sökes: kreativa förslag som avlastar polisen

Ökning av bildelsstölder – så kan du stärka ditt stöldskydd

Bildelsstölder innbär förstås kostnader utöver förlorad utrustning – ett bilinbrott kan även följas av förstörd elektronik och skada på bilen. Mestmotor.se berättar om en tydlig ökning av bildelsstölder jämfört med förra året.

Så skyddar du dig enligt Larmtjänst

 • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
 • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
 • Använd larmsystem.
 • Laminerade rutor gör det svårare att ta sig in i bilen.

Mestmotor.se – Dramatisk ökning av bildelsstölder – 60% drabbar BMW-bilar

Cykelstöld – mest drabbade städer

If Pressmeddelande

Lunds kommun följs av Örebro och Linköping i toppen på listan av flest cykelstölder bland 100 000 invånare. Studentstäder med stor andrahandmarknad, alltså.

Så skyddar du mot cykelstöld

If tipsar om dessa åtgärder:

 • Parkera inte cykeln på undanskymda platser. Ställ cykeln om möjligt där många människor är i rörelse.
 • Låt inte cykeln stå ute över natten. Har du tillgång till låst cykelförråd eller eget garage? Ställ in cykeln där på kvällen.
 • Lås fast både cykelns framhjul och ram i ett kraftigt, fast förankrat föremål.
 • Id-märk cykeln så att den går att identifiera. Stöldmärk cykeln med märk-DNA, anteckna ramnumret och förvara det på en säker plats.
 • Om möjligt, ta av sadeln. Det gör cykeln obrukbar för tjuven.

MyNewsDesk.com – Lund värst drabbat av cykelstölder i Sverige

DNA-butiken nyhetsbrev

Fri frakt-kod i ditt välkomstmeddelande.