Markaryds kommun utför föremålsmärkning på skolor

P4 Kronoberg med godsspanare inom Polisen

Intervju med Carl Tobiazon som ger en intressant inblick i de knepigheter som följer av att härleda misstänkt stöldgods. Dna-märkning sparar tid och resurser.

Sverigesradio.se – Vill stöldskydda elektronik genom dna-märkning

Vi tar en skruvdragare i beslag hemma hos en presumtiv inbrottstjuv. Då råkar jag veta att det senaste året har det stulits 600 skruvdragare i Kronobergs län. Vilken har jag framför mig på bordet? Det är ett detektivjobb som heter duga. Man får lägga på andra parametrar, vad är det mer som vi hittat hos den här mannen och försöka pussla ihop detta. Men om det här föremålet hade varit dna-märkt så kan jag på mindre än två minuter konstatera vem som äger det här föremålet. Det sparar tid och resurser.


Textformat:
– Det här är ett bra komplement till vårt arbete när vi härleder gods som vi tagit i beslag för att fastställa detta. Jag kan ju tänka mig att till exempel på ett föremål som är massproducerat, som kanske inte har det unika som sticker ut, så är det alldeles ypperligt.

– Det är ett lim kan man säga. Det här penslar man då på värdeföremål och andra stöldbegärliga föremål. När det sedan ska läsas av, när vi får grejerna till oss och vi ska se vem som äger föremålet – om vi märker att det är penslat med dna-märkning – så går man ner med ett litet handmikroskop så kan man läsa av samma kod som sitter på kuvertet, etuiet och på flaskan.

Vi kan ta en skruvdragare som exempel.

– Vi tar en skruvdragare i beslag hemma hos en presumtiv inbrottstjuv. Då råkar jag veta att det senaste året har det stulits 600 skruvdragare i Kronobergs län. Vilken har jag framför mig på bordet? Det är ett detektivjobb som heter duga. Man får lägga på andra parametrar, vad är det mer som vi hittat hos den här mannen och försöka pussla ihop detta. Men om det här föremålet hade varit dna-märkt så kan jag på mindre än två minuter konstatera vem som äger det här föremålet. Det sparar tid och resurser.

Men du vet inte i förväg att det är dna-märkt utan det får du leta med din ficklampa?

– Det får vi gå på med UV-lampan.

Använder ni den mycket inom polisen?

– De finns placerade inom det vi säger som varje ”målad” polisbil eller patrullbil. Jag tror att detta är den nya tekniken som kommer här nu. Vi vet att det finns olika värdedepåer och banker och liknande som har den här typen av dna i sitt sprinklersystem så får man ett överfall då så sprutas dna:t ut och kan fastna på gärningsmannen. Det går inte att få bort när det härdat och från huden är det ännu svårare.

Själva ”kitet” är den här vätskan?

– Det är den här foldern och varningsetiketter också för att skrämma tjuven.

Är det som med mycket annat att det är klisterlapparna som är det viktigaste nästan?

– Det är klart att klisterlapparna ligger här av en anledning och det är ju en brottsförebyggande åtgärd att brott ska inte inträffa utan man ska träda tillbaka när man ser detta.