Dna-märkning i London

Utrullning av SmartWater MärkDNA till 440 000 hushåll

BBC London News rapporterar om utrullningen av MärkDNA till 440 000 hushåll. Efter en jämförelse med konkurrerande leverantörer har Londonpolisen valt SmartWater för att minska brottsligheten. Under en period av tre år beräknar de att spara in 65 miljoner kronor och 17 000 arbetsdagar för poliser som ska fördelas till andra områden inom polisen.

BBC London News om MärkDNA – översättning

Nära en halv miljon hem har tilldelats osynlig UV-färg för att försöka dramatiskt minska antalet inbrott över huvudstaden. Det är förmodat att vara den största utrullningen av sin typ över hela världen. Vätskan kan endast ses i UV-ljus och kommer användas till att återlämna stulet gods till sina ägare.

– Jag har min dator där borta.

Lyckligtvis har Andrew Tailor aldrig drabbats av inbrott men han tar inga risker. De flesta föremål i hans hem har märkts upp med osynligt lack som kan identifiera det som hans tillhörigheter.

– Jag tror att göra livet lite enklare för sig själv och förflytta inbrottstjuven till nästa hus ligger inom oss själva. Man kan inte stoppa all brottslighet men göra det svårare för andra att stjäla från dig.

Polisen håller med Andrew och delar nu ut dessa kit med spårbar vätska till 440 000 hushåll i London efter en framgångsrik testperiod på fem områden som varit synnerligen utsatta för inbrott – Haringay, Enfield, Barnet, Eaining och Redbridge.

– Vi beslagtar mycket egendom årligen men vi kan ofta inte identifiera föremålen eftersom personer inte minns serienummer eller har märkt upp det. Detta tillåter oss att när vi hittar egendom som har SmartWater på baksidan så kan vi identifiera föremålet.

När någon blir arresterad och kommer in till polisstationen så tar vi en ultraviolett lampa och kontrollerar egendomen. Vi skapar en svår miljö för brottslingar.

Det är på detta vis som denna man fångades. Yaffet Ascali sprayades med SmartWater i Holliston när han bröt sin in i en bil som polisen satt upp som en fälla. Ultraviolett ljus visade att han var täckt av den genomskinliga lacken. Men det är fortfarande en lång väg att vandra. Inbrott är en typ av brottslighet som kan ge bestående konsekvenser för offer och i London är det ett speciellt problem. Senaste året var det 74 tusen inbrott i huvudstaden – det är mer än 200 om dagen. Medan inbrottsnivåer sjunker så visar siffrorna att endast en bråkdel av inbrottstjuvarna ställs inför rätta. Senaste året var det färre än 4000 åtal för inbrott i London. Polisen hoppas att detta osynliga lack ska inte endast återlämna stulet gods till ägare utan också fälla tjuvarna för brott.

SmartWater Sweden – Vad är SmartWater?